- Jednostki samorządowe
- Jednostki organizacyjne
- Targowisko Miejskie (zlikwidowane)
- Regulamin
Regulamin
Regulamin Targowiska Miejskiego:
Uchwała Nr XL/417/2001
Rady Miejskiej w Nysie
z dnia 21 marca 2001 r.
Na podstawie art. 18 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 1996 r. Nr 13 poz. 74, Nr 58 poz. 261, Nr 106 poz. 496 i Nr 132 poz. 775, z 1998 r. Nr 155 poz. 1014, Nr 162 poz. 1126, z 2000 r. Nr 26 poz. 306, Nr 48 poz. 552, Nr 62 poz. 718, Nr 88 poz. 985, Nr 91 poz. 1009, Nr 95 poz. 1041) Rada Miejska w Nysie uchwaliła co następuje:
Regulamin
Targowiska Miejskiego w Nysie
I PRZEPISY OGÓLNE
1. Targowisko w Nysie przy ul. Łukasińskiego, w skład którego wchodzi tzw. Plac Główny oraz Zieleniak, zwane dalej targowiskiem, czynne jest w dni powszednie w godz. 5:00 - 16:00.
2. Targowisko prowadzi zakład budżetowy "Targowisko Miejskie"
a) kontrolę nad targowiskiem sprawuje Kierownik Targowiska Miejskiego, zwany dalej kierownikiem, zatrudniony przez Zarząd Miejski w Nysie,
b) nadzór nad targowiskiem w zakresie przestrzegania obowiązujących przepisów higieniczno - sanitarnych, weterynaryjnych, skarbowych, porządku publicznego, PIH sprawują właściwe organy oraz inne służby uprawnione do kontroli na podstawie odrębnych przepisów,
c) z ramienia Urzędu Miejskiego w Nysie nadzór nad targowiskiem sprawuje Wydział Rozwoju Miasta i Gminy.
3. Handel na targowisku mogą prowadzić:
a) osoby fizyczne i prawne prowadzące zarejestrowaną działalność gospodarczą, indywidualne gospodarstwa rolne lub działy specjalne produkcji rolnej, będące dzierżawcami terenu, na którym wybudowane są pawilony handlowe trwale związane z gruntem lub na których ustawione są pawilony i kasetony handlowe,
b) inne osoby fizyczne, które mogą prowadzić działalność gospodarczą na terenie Rzeczpospolitej Polskiej i wniosły stosowną opłatę targową.
4. Miejsce sprzedaży (z uwzględnieniem branży) oraz powierzchnię miejsca sprzedaży wyznacza kierownik targowiska lub osoba przez niego upoważniona
a) miejsce sprzedaży nie może być wyznaczone w obrębie ciągów komunikacyjnych lub w innych miejscach w sposób hamujący ruch,
b) miejsce sprzedaży nie może być odstępowane osobom trzecim
5. Do rezerwacji miejsc sprzedaży na targowisku uprawnione są wyłącznie osoby prowadzące zarejestrowana działalność gospodarczą w zakresie handlu okrężnego, indywidualne gospodarstwa rolne lub działy specjalnej produkcji rolnej.
7. Wysokość opłat targowych jest określana uchwałą Rady Miejskiej w Nysie w sprawie ustalenia wysokości stawek opłaty targowej. Wysokość opłat targowych i cen za korzystanie z urządzeń targowiska znajduje się na tablicy ogłoszeń targowiska.
8. Sprzedający na targowisku winni posiadać przy sobie następujące dokumenty:
a) dokument pozwalający stwierdzić tożsamość sprzedającego,
b) dokument potwierdzający zarejestrowanie działalności gospodarczej,
c) dowód uiszczenia opłaty targowej lub opłaty dzierżawnej.
Dokumenty powyższe sprzedający zobowiązany jest okazywać do kontroli służbom targowiska i innym organom upoważnionym do kontroli na targowisku.
9. Sprzedający z pawilonu lub kasetonu zobowiązany jest do umieszczenia na nim tabliczki określającej:
a) imię i nazwisko sprzedawcy lub nazwę firmy,
b) nr punktu handlowego.
10. Do ważenia i mierzenia towarów mogą być używane wyłącznie jednostki miar używane w obrocie towarowym tj. metr, litr, kilogram oraz ich pochodne, natomiast używane narzędzia pomiarowe powinny posiadać wyraźne cechy pomiarowe oraz aktualną legalizację.
11. Wystawiane do sprzedaży towary powinny posiadać w wyraźny sposób oznaczoną cenę.
12. Zabrania się sprzedaży na targowisku następujących towarów:
a) napojów alkoholowych,
b) nafty, benzyny, spirytusu przemysłowego, trucizn oraz środków leczniczych,
c) kamieni i metali szlachetnych oraz wykonanych z nich przedmiotów,
d) papierów wartościowych,
e) broni, amunicji oraz materiałów wybuchowych,
f) ogni sztucznych i innych materiałów pirotechnicznych,
g) zagranicznych banknotów i monet z wyłączeniem sprzedaży prowadzonej w kantorach wymiany walut na podstawie posiadanego zezwolenia,
h) innych artykułów, których sprzedaż zabroniona jest na podstawie odrębnych przepisów.
13. Zabrania się na targowisku:
a) sprzedaży towarów bez uiszczenia opłaty targowej,
b) wystawiania sprzedawanych towarów poza wyznaczone lub oznakowane stanowiska handlowe bez zgody kierownika targowiska,
c) prowadzenia wszelkich gier hazardowych,
d) spożywania napojów alkoholowych.
14. Sprzedaż towarów, co do których zachodzi uzasadnione podejrzenie, że jest on szkodliwy dla zdrowia, pochodzi z kradzieży lub innego nielegalnego źródła nabycia, będzie wstrzymana przez kierownika targowiska, który zobowiązany jest do powiadomienia odpowiedzialnych organów.
15. Osoby prowadzące handel zobowiązane są do utrzymywania swojego miejsca sprzedaży w czystości i porządku, zarówno w trakcie prowadzenia sprzedaży, jak i po jej zakończeniu.
16. Zaopatrzenie stanowisk handlowych, kasetonów i pawilonów może odbywać się w godz. do 7:30 i od 13:30.
II PLAC GŁÓWNY
1. Teren targowiska, tzw. Plac Główny, przeznaczony jest do prowadzenia handlu wszelkim asortymentem towarowym, za wyjątkiem:
a) płodów rolnych,
b) zwierząt hodowlanych.
2. Sprzedaż artykułów spożywczych, owoców i warzyw może się odbywać w pawilonach, kioskach.
III ZIELENIAK
1. Teren targowiska, tzw. Zieleniak jest przeznaczony do prowadzenia handlu:
a) płodami rolnymi,
b) zwierzętami hodowlanymi,
c) artykułami spożywczymi,
d) środkami i artykułami ogrodniczymi,
e) chemią i artykułami gospodarstwa domowego.
2. Handel żywymi zwierzętami odbywa się wyłącznie w poniedziałki w godz. 5:00 - 16:00.
W poniedziałki na placu targowym Zieleniaka niedopuszczalne jest prowadzenie handlu innymi artykułami.
3. Handel żywymi zwierzętami może odbywać się w miejscach specjalnie wydzielonych i oznakowanych. Miejsca te winny być regularnie sprzątane i czyszczone przez sprzedawców.
4. Przy sprzedaży zwierząt i mięsa bezwzględnie muszą być przestrzegane przepisy weterynaryjne i sanitarno-epidemiologiczne.
5. Osoba prowadząca handel żywymi zwierzętami jest zobowiązana posiadać:
a) świadectwo pochodzenia zwierząt,
b) oznaczenie zwierząt, świadczące o kontroli sanitarno-weterynaryjnej.
6. Osoba sprzedająca produkty pochodzenia leśnego jest zobowiązana do umieszczenia przy swoim miejscu sprzedaży informacji zawierającej:
a) imię, nazwisko i adres osoby zbierającej produkty,
b) miejsce pochodzenia produktów (nazwa lasu, terenu),
c) atest klasyfikatora (grzyboznawcy).
7. Dopuszcza się wjazd na teren Zieleniaka wyłącznie tych samochodów, z których odbywa się sprzedaż płodów rolnych i zwierząt hodowlanych, za zgodą kierownika lub innej upoważnionej przez kierownika osoby.
IV PRZEPISY KOŃCOWE
1. Prowadzący działalność handlową na terenie targowiska zobowiązani są do przestrzegania niniejszego regulaminu. Osoby nie przestrzegające regulaminu utracą możliwość prowadzenia działalności handlowej na terenie targowiska bez zwrotu poniesionych nakładów.
2. Osoby prowadzące handel na targowisku zobowiązane są do przestrzegania przepisów porządkowych, sanitarnych i przeciwpożarowych, a winni ich naruszenia podlegają odpowiedzialności karno-administracyjnej stosownie do niniejszych przepisów.
Opublikowana przez Edyta Bednarska-Kolbiarz dnia 16.07.2003. Odsłon 8610, Wersja 1
Wersja : 1 2